16 Eylül 2012 Pazar

Kantin yerine sağlıklı beslenme gerekiyor.


Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş “Okul çağındaki çocukların düzgün beslenmesi” hakkında bilgi verdi. Göktaş, “Gelişim çağındaki çocukların obez olmasında, anne-babanın beslenme tarzı, öğün sayısı, günlük aktivite şekli etkili olurken, okul çağı ve ergen dönemde bireyin gününün büyük bir kısmını geçirdiği eğitim merkezindeki kantin ve yemekhanelerde sunulan besinlerin içerikleri de etkili olmaktadır. Okul kantinlerinde satılan hamburger, tost, patates kızartması, şekerleme, çikolata, cips, kola, meyve suyu gibi enerji içeriği yüksek fakat besin değeri az olan gıdalar okula başlayan çocuklar için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Fast food yiyen çocuklar lezzetli olması ve büyük porsiyonları tercih etmeleri nedeniyle daha fazla enerji alarak yağ dokularının artmasına neden olurlar. Sağlıksız beslenen çocuklarda şişmanlık, kansızlık, vitamin yetersizlikleri ve diş çürükleri sıkça görülen sorunlardır. Okul çağı çocuklarının sağlıklı beslenmesi için, ailesi ve öğretmenleri tarafından doğru beslenme alışkanlıkları kazandırılması önemlidir” diye konuştu.

SAĞLIKLI BESLENME İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kahvaltı öğünün çocuklar için çok önemli olduğunu belirten Göktaş, çocukların her sabah düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Ezgi Eker Göktaş, “Çocuğun kantinde satılan sağlıksız gıdalar yerine beslenme çantasından taze veya kuru meyve ceviz, badem veya fındık, süt ve evde hazırlanmış atıştırmalık sandviç eksik edilmemelidir. Çocuğun tek tip beslenmemesi için çeşitlilik önemlidir. Gün içerisinde dört besin grubundan çeşitli besinleri (süt, yoğurt- et, peynir-sebze, meyve-tahıl) yeterli miktarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir.

Okullar, öğrencilerin sağlıklı beslenmesi ve fiziksel aktivite davranışlarını benimsemelerine ve bunları sürdürmelerine yardım etmelidir. Çocuğunuzun ev dışında ne yediğini takip etmeye çalışın, okul kantininde ayran, yoğurt, meyve ve taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı gıdaların satılmasını talep edin” şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder