16 Nisan 2013 Salı

Yaza formda girmenin püf noktaları



Bahar mevsiminin gelişi ve güneşin bize daha çok gülümsemesi; önce kalın kışlık kıyafetlerden çıkarıyor bizi, bunun dışında daha çok dışarıda vakit geçirmeye ve dolayısıyla daha çok hareket etmeye başlıyoruz. İncelen ve kısalan kıyafetler, daha çok dışarıda vakit geçirerek sosyalleşme olgusunun artması da içimizdeki fit olma duygusunu harekete geçiriyor.

 Kışın kalın kazakların ve montların altına sakladığımız fazla kilolarımız ile endişelerimizin uyandığı mevsim bahar, hepimiz bir an önce onlardan kurtulmak istemeye başlıyoruz.
Baharda bir yandan fazla kilolarımızdan kurtulmaya çalışırken, bir yandan vücudumuz yeni mevsime adapte olmaya çalışıyor. Sonbaharın bitişi ile halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, uyuşukluk ve uykudan zor uyanma belirtileri ile baş gösteren bahar yorgunluğu ile mücadele ediyoruz. Bahar yorgunluğunun temel nedeni mevsim değişikliğine bağlı artan negatif iyonlar. Negatif iyonlar vücutta yorgunluğa ve halsizliğe neden olurken, pozitif iyonlar iyi hissetme ve mutluluk ile ilişkilendiriliyor. Mevsim değişikliğine bağlı bozulan iyon dengesi yeniden oluşana kadar bahar yorgunluğu devam edebiliyor. Bahar yorgunluğunu engelleyecek beslenme stratejileri ile bu yorgunluktan daha kısa sürede kurtulmak mümkün. Diyetisyen Gizem Şeber anlattı, biz dinledik…

BAHAR YORGUNLUĞUNU BESLENME İLE YENİN
Az ve sık beslenin… Her besin tüketiminden 3 saat sonra kan şekeri düşmeye başlar. Açlık süresi uzadıkça kan şekerinde oluşan düşmeye paralel yorgunluk düzeyi artar. Öğünlerde aşırı miktarda besin tüketmek yerine az ve sık beslenmek, kan şekerinizde oluşacak dalgalanmaları azaltacağından ötürü kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

Günde en az 2 litre su için… Vücutta su oranının azalması, halsizlik ve yorgunluğa yol açabilir. Vücuttan su kaybını engellemenin en kolay yolu susuzluk hissinin oluşmasını beklemeden su içmektir. Bahar ayları boyunca günde en az 2 litre su içmek gereklidir.
Kan şekerinizi hızlı yükselten besinlerden kaçının… Kan şekerini hızlı yükselten besinler, aynı zamanda kan şekerini daha hızlı düşürür. Kan şekerinde meydana gelen hızlı düşüş, bahar yorgunluğunun artmasına yol açabilir. Bu nedenle beyaz un ve beyaz şeker içeren ve kan şekerinde dalgalanmalara yol açan besinlerden mümkün olduğunca uzak durmanız gerekir.
Ağır yemeklerden kaçının… Kızartma ve kavurma gibi yüksek yağ içeren ya da hamur işleri gibi sindirimi zor gıdalardan bahar süresince uzak durmanız sağlıklıdır. Bu tür yiyecekler, öğün sonrası uykunuzun gelmesine neden olabilir.
Günde en az 5 porsiyon taze meyve-sebze tüketin… Yapılan araştırmalar, kaliteli bir yaşam için günde 5 porsiyon çiğ sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Sebze ve meyvelerde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlar vücudun daha enerjik olmasını sağlamanın yanı sıra, çevresel faktörler nedeniyle oluşan hücre yaşlanmasını da yavaşlatır.
BAHAR YORGUNLUĞUNU YENMENİZE YARDIMCI OLACAK BESİNLER
Tam tahıllar: Tam buğday, çavdar ve yulaf gibi tam tahıl ürünlerini düzenli tüketmeniz bahar yorgunluğunu yenmenize yardımcı olur. Tam tahıllar; zengin lif içerikleri, kan şekerinde dalgalanma yaratmamaları ve yüksek oranda B vitamini içermeleri nedeniyle baharda en yakın dostunuz olması gereken besinlerdendir.
Kuruyemişler: İçerdikleri E vitamini, lif, magnezyum ve potasyum ile yorgunluğun düşmanı olan besinlerdir. Özellikle fındık, badem ve ceviz içerdikleri omega-3 yağ asitleri nedeniyle diğer kuruyemişlerden bir adım öndedir. Günde 1 avuç kuruyemiş tüketmek, hem kalp sağlığınız hem de baharı enerjik geçirmeniz için gereklidir.
Muz: İçerdiği yüksek potasyum oranı ile yorgunluğu yenmekte kullanılacak besin silahlarından biridir. Aynı zamanda mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin hormonunun salgılanmasını sağlar.
Mantar: Yapılan bazı bilimsel araştırmalar mantarın da seratonin salgılanmasına yardımcı olduğu görüşündedir. Mantar aynı zamanda iyi bir protein kaynağı olduğu için vejetaryenler için de sağlıklı bir seçimdir.
Avokado: Avokado, vitamin-mineral içeriği yüksek ve aynı zamanda sağlıklı yağ asitlerini yapısında bulunduran bir meyvedir. Günlük vitamin ihtiyacının karşılanmasında ve vücudun ihtiyaç duyduğu yağ asitlerinin alınmasında önemli rol oynayabilir. Ayrıca avokado, birlikte tüketildiği besinlerin vücutta daha iyi kullanılmasına yardımcı olur.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, B vitamini ailesinde yer alan folik asitten zengindir. B vitaminleri bahar yorgunluğu açısından önem taşıdığı için koyu yeşil yapraklı sebzelerin de soframızda bu mevsimde sıkça yer alması gerekir.
Kefir: Kefir, içerdiği probiyotik bakteriler ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Güçlü bir bağışıklık sistemi, bahar yorgunluğunu kolay atlatmamızı sağlar.
BAHARDA BESLENMENİN KARE ASI
Kuşkonmaz: İçerdiği prebiyotik lifler sayesinde, barsaklarımızda yaşayan probiyotik bakterilerin üremelerini sağlar. Prebiyotik özelliği ile sindirim sisteminin düzgün çalışmasında, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli etkileri vardır.
Karnahabar,brokoli: A, E, C vitaminlerinden zengin bu iki sebze aynı zamanda suforafen isimli antioksidanı içeriyor. Bu nedenle vücudumuzu temizlemeye yardımcılar aynı zamanda hormona bağlı kanser türlerine yakalanma riskini azaltıyorlar.
Ananas: Yüksek C vitamini içeriğinin yanı sıra, içerdiği bromalin ile düzenli tüketildiğinde vücutta yağ yakımına destek olduğu biliniyor. Aynı zamanda bahar ayında selülitleri düzeltme etkisi nedeniyle kadınların baş tacı olmalı.
Nar: İçerdiği antosiyanin ve diğer polifenolik birleşikler ile kalp-damar sağlığını korumada ve kanser riskini azaltmada etkin. Bahar aylarında ise sıkça görülen boğaz ve barsak enfeksiyonlarına karşı koruma sağlıyor. C vitamini içeriği ile dikkat çeken meyveler kategorisinde.
VÜCUDUNUZU YAZA HAZIRLAYIN…
Kışın soğuğu ve rehavetine kapılıp kilo aldıysanız, sağlıklı beslenmeye başlamanın tam zamanı. Kışın ihmal ettiğimiz şeylerin başında gelen suyu baş tacı etmeye başlayın ve günde en az 2 litre düzenli su için. Beslenmenizi günde 3 saatten uzun aç kalmayacak şekilde yeniden planlayın. Kışın TV karşısında yatana kadar yediğiniz abur cuburlardan uzaklaşın ve yatmadan 2 saat önce yemeyi kesin. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve bahar yorgunluğuna teslim olmamak için günlük çiğ sebze ve meyve tüketiminizi arttırın.
YAZA FİT GİRİN…
Aşağıda yer alan beslenme programı; herhangi bir sağlık sorunu olmayan, 25-35 yaş arası, günlük fiziksel aktivite düzeyi düşük olan ve oturarak çalışan kadınlar için örnek olarak hazırlanmıştır. Beslenme programı, kişinin parmak izi gibidir, sadece kişiye özel olmalıdır.
PAZARTESİ
Kahvaltı:               1 su bardağı organik süt
6 yemek kaşığı dolusu yulaf ezmesi
1 küçük boy muz
Kuşluk:                10 adet kavrulmamış Kaju fıstık
Öğle:                   1 küçük boy tam tahıl ekmeğine ızgara tavuklu sandviç
1 küçük kutu ayran
İkindi:                       1 adet kivi ve 2 adet tam ceviz
Akşam:                    8 yemek kaşığı kabak yemeği
2 dilim çavdarlı ekmek
1 kase yağsız cacık
İstenildiği kadar mevsim salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon suyu)
Gece:                       1 su bardağı yağsız patlamış mısır
SALI
Kahvaltı:               2 yumurtalı yağsız kabaklı omlet
2 dilim tam buğday ekmeği
Yağsız söğüş sebze
Şekersiz limonlu ıhlamur
Kuşluk:                    1 su bardağı meyveli kefir
Öğle:                        Izgara levrek fileto
1 dilim kızarmış kepek ekmeği
İstenildiği kadar yeşil salata (3 adet tam ceviz ve nar ekşisi ile)
İkindi:                      1 adet tam tahıl barı veya meyveli pirinç barı
Akşam:                    8 yemek kaşığı dolusu pazı yemeği
4 yemek kaşığı dolusu yağsız haşlanmış makarna
1 kutu probiyotik yoğurt
Gece:                       3 halka dilim ananas ve ½ nar
ÇARŞAMBA
Kahvaltı:                                 1 adet tam buğday ekmeğine dil peynirli yağsız tost
Şekersiz limonlu yeşil çay
Kuşluk:                                      1 su bardağı yarım yağlı süt (ılık ve toz tarçın ile servis edilmiş)
Öğle:                                          2 dilim ince hamurlu kepekli sebzeli pizza
1 su bardağı diyet limonata
İkindi:                                        4 adet mısır-pirinç patlağı
Az sütlü şekersiz nescafe
Akşam:                                      Fırında sebzeli tavuk (150 gram, derisiz)
2 yemek kaşığı dolusu buharda pişmiş esmer pirinç
1 su bardağı ayran
Çoban Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon suyu ile)
Gece:                                         1 avuç dolusu kuru yaban mersini
4-5 dilim kurutulmuş elma
PERŞEMBE
Kahvaltı:               3 dilim ananas
1 adet kivi
1 kutu meyveli probiyotik yoğurt
1 avuç kurt üzümü
3 adet tam ceviz
Kuşluk:                    4 adet kepekli tatlı bisküvi
Öğle:                        Hellim peynirli ızgara sebze tabağı (limon ve nar ekşisi ile)
2 adet mayasız kraker
1 su bardağı meyveli soda
İkindi:                      1 dilim peynir veya 1 adet haşlama yumurta
1 adet mayasız kraker
Akşam:                    5 yemek kaşığı dolusu sebzeli bulgur pilavı
4 yemek kaşığı dolusu yoğurt
Gece:                       1 avuç dolusu kabak çekirdeği
CUMA
Kahvaltı:               3 yemek kaşığı dolusu lor peyniri (maydanoz ve kırmızı pul biber ile)
2 dilim bol tahıllı ekmek
Yağsız söğüş sebze
Şekersiz meyve çayı
Kuşluk:                    2 tablet çikolata
Öğle:                        Yeşil mercimekli ve haşlanmış buğdaylı salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon ile)
2 kare dilim mısır ekmeği
İkindi:                      ½ bol tahıllı simit
1 su bardağı az yağlı sade kefir
Akşam:                    1 porsiyon tavuk şiş
İstenildiği kadar mevsim salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon ile)
Gece:                       3-4 kuru kayısı veya 2 adet kuru incir
10 adet fındık veya badem veya yer fıstığı
CUMARTESİ
Kahvaltı:               1 küçük boy hindi fümeli sebzeli sandviç
1 çay bardağı taze sıkılmış şekersiz meyve suyu
Kuşluk:                    1 küçük boy şekersiz light latte veya az sütlü nescafe
Öğle:                        1 kepçe mercimek çorbası
2 kare dilim fırında mücver
2 yemek kaşığı yarım yağlı yoğurt
İkindi:                      Beyaz peynirli Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
Akşam:                    2 yumurtalı yoğurt soslu çılbır
2 dilim çavdarlı ekmek
Roka salatası (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon ile)
Gece:                       1 kup karışık meyve salatası
PAZAR
Kahvaltı:               ½ adet yağsız sade gözleme
1 dilim beyaz peynir
4 adet yeşil zeytin
1 tatlı kaşığı doğal reçel
Taze maydanoz ve kekik salatası
Kuşluk:                    1 avuç çekirdekli siyah üzüm
Öğle:                        Izgara bonfile (150 gram)
Haşlanmış sebze tabağı (brokoli, kabak, karnabahar)
2 yemek kaşığı haşlanmış esmer pirinç
İkindi:                      1 adet yulaflı kurabiye
Akşam:                    1 kase metabolizma çorbası
2 adet mayasız kraker
Cevizli yoğurtlu kereviz salatası
Gece:                       5-6 adet elma cipsi
DİYETİNİZE GÜÇ KATACAKLAR…
Yeşil çayın gücü: Günde 2-3 kupa yeşil çay tüketerek metabolik hızınızın artmasına yardımcı olabilir, vücudunuzda ödem tutulumunu engelleyebilirsiniz.
Egzersiz öncesi kafein: Egzersizden 30 dakika öncesinde tüketilen kahvenin, egzersiz esnasında yağ yakımının daha kısa sürede başlamasına yardımcı olduğu bilinmektedir.
Egzersiz sonrası yağsız süt: Egzersizden sonra tüketilen bir bardak yağsız sütün vücutta kas kitlesini arttırmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.
Ödeme hayır deyin: Vücudunuzda şişlik hissettiğiniz günlerde salatalarınıza bol miktarda maydanoz ilave edin veya ½ demet maydanozu katı meyve sıkacağından geçirerek suyunu tüketin.
Kabızlık önemli faktör: Barsaklarda yaşanacak düzensizlik, kilo vermeye olumsuz yansıyacağından ötürü, kabızlık sorunu yaşadığınız dönemlerde sebze ve meyve tüketimini arttırın ve sabah uyanınca 1 porsiyon taze meyve tüketin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder