13 Temmuz 2013 Cumartesi

Tıp tarihine geçecek bir tedavi geliştirildi.


İlk kez kullanılan bu teknikle hayati tehlikesi olan 6 çocuğu tedavi etmeyi başardılar. Bu bilim adamlarının aralarında bir de Türk var.

-6 çocuğun genetik hastalığı tedavi edildi.
-Tedavide kötü huylu içerikten arındırılmış HIV virüsü kullanıldı.
-Bu tekniğin tıp tarihinde bir ilk olduğu açıklandı.
-4 yaşındaki Canalp de tedavi görenlerden biri.

Milano San Raffaele-Telethon Gen Tedavisi Enstitüsü (TİGET), tıp tarihine geçecek bir tedaviye imza attı. 1995 yılında kurulmuş olan enstitüden yapılan açıklamaya göre; genetik hastalıklarından dolayı hayati tehlikesi olan 6 çocuk, kötü huylu içerikten temizlenmiş, AIDS’e neden olan HIV virüsü sayesinde yaşama sarıldı. Söz konusu arındırılmış virüs (lentivirüs), laboratuar ortamında çocukların kök hücrelerine bulaştırılarak, sağlam geni taşıyacak şekilde değiştirildi ve hasta olanın yerine kondu. Tedavi edilen kök hücreler tekrar çocuk hastaların kanına enjekte edildi. Bazen olumlu bazen olumsuz tepkime alınsa da uzun süren laboratuar denemelerinin ardından yarısı bağışıklık yetmezliği hastalığı Wiskott Aldrich Sendromu (WAS), yarısı ise sinir sistemini etkileyen metakromatik lökodistrofiden hastalığına sahip olan 6 çocukta oluşan DNA hasarında büyük oranda iyileşme tespit edildi.

DİĞER GENETİK HASTALIKLARA UMUT

Söz konusu genetik tedavi yöntemi tıp dünyasında önemli bir gelişme olarak kaydedilirken, diğer genetik hastalıklara da çare olacağı düşünülüyor. Bu keşfi gerçekleştiren kişi ise, “Doktor AIDS” olarak anılan Luigi Naldini . Nadir rastlanan ve çok sayıda kişinin yaşamına mal olan bu iki genetik hastalığa ilişkin çalışmalarına 1996 yılında başlayan TİGET Başkanı Naldini, geliştirdikleri bu yeni tekniğin uzun vadeli güvenli kullanımı için araştırmaların devam etmesi gerektiğine inanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder